JavaScript is required to view this page.

Společník na dlouhé cestě: cestování se psem v kamionu

,

Convoy Truck Shop SK |

Možná jste uvažovali o tom, že byste si na dlouhou cestu rádi vzali svého domácího mazlíčka, místo abyste se museli spoléhat na sousedy nebo přátele během vaší nepřítomnosti. Tato myšlenka není vůbec přehnaná a mnoho řidičů se skutečně rozhodlo vzít své čtyřnohé společníky s sebou na cesty do zahraničí.

V tomto článku vám představíme výhody cestování se zvířetem, varování, na co si dát pozor, přehled platných zákonů a několik užitečných doplňků, které mohou vám i vašemu mazlíčkovi zpříjemnit cestování. Připojte se k nám nyní!

Je vůbec dovoleno cestovat po světě se psem?

Ano, je dovoleno cestovat se psem po světě. Mnoho lidí si bere své psy na dovolenou do zahraničí a pokud se na cestu řádně připravíte, je jen malá pravděpodobnost, že se něco pokazí.

Před tím než vyrazíte na cestu, je však důležité ověřit, za jakých podmínek můžete svého domácího mazlíčka vzít s sebou. Je nutné věnovat pozornost třem klíčovým aspektům:

  1. Zvíře musí mít platný evropský pas zvířete v zájmovém chovu, který je vystavený veterinářem podle standardního vzoru EU.
  2. Zvíře musí být mikročipováno.
  3. Zvíře musí mít platné očkování proti vzteklině.

    Některé země, jako je Finsko, Irsko, Malta, Severní Irsko a Norsko, vyžadují při vstupu také doklad o léčbě tasemnice. Je důležité mít na paměti, že s vaším zvířetem můžete cestovat až 21 dní po očkování, a v některých zemích, jako například v Itálii nebo Německu, není povoleno cestovat s psy mladšími 15 týdnů.

    Může se vám také hodit uzavřít pojištění pro svého mazlíčka, protože pokud by venku onemocněl a bylo by třeba navštívit veterináře, může to zatížit váš rozpočet. Doporučuje se také vzít s sebou krmivo, které je váš mazlíček zvyklý jíst, aby nedošlo k problémům se žaludkem. Pokud budete dbát na tyto drobné detaily, mělo by se vám dařit a vaše cestování se psem bude příjemné a bezproblémové.

    Ano, můžete si být jisti, že je úplně jedno, zda cestujete do zahraničí autem nebo kamionem a berete se sebou svého psa. Nicméně, důležitou otázkou je, jakou politiku má přepravní společnost vůči přepravě domácích mazlíčků. Každá společnost může mít svá vlastní pravidla a podmínky týkající se cestování s domácími zvířaty, a je tedy vhodné se předem informovat a zjistit, jaké jsou podmínky pro přepravu zvířat danou společností. Takto si zajistíte, že vaše cestování s psem bude bez problémů a bez zbytečných komplikací.

    Jak mám šéfovi říct, že si chci vzít psa se sebou?

    Než se vydáte na cestu, je důležité informovat vedení o svém rozhodnutí mít psa s sebou v kabině. Nemusíte se obávat, že by vás šéf odmítl - ve skutečnosti by to mohl považovat za dobrý nápad.

    Povolení cestovat se psem v kabině samozřejmě může záviset na povaze nákladu. Společnost specializující se na přepravu potravin by například mohla být méně ochotná vyhovět vaší žádosti. Pokud však náklad v kamionu není kontaminován zvířetem, není křehký a nehrozí nebezpečí požáru nebo výbuchu, je velká pravděpodobnost, že vám povolí vzít s sebou domácího mazlíčka.

    Samozřejmě je nezbytné dbát na čistotu kabiny a nákladového prostoru a zajistit jejich bezpečnost během přepravy. Doporučuje se pořídit veškeré potřebné příslušenství, které vám usnadní cestování se psem. Convoy Truck Shop například nabízí širokou škálu užitečných předmětů, jako jsou ochranné potahy na sedadla nebo chrániče nárazníků, které lze připevnit na vozidlo a chránit tak lak před poškrábáním při naskakování a vyskakování psa.

    Investování do těchto doplňků může být pro vás a vašeho mazlíčka velmi užitečné, jelikož pomůže udržet vaše vozidlo čisté a chráněné a zároveň zlepší pohodlí a bezpečnost během cesty.

    Jakého psa si vzít na cestu kamionem?

    Rozhodně je pravda, že ne všichni psi jsou schopni sedět s vámi v autě klidně celé hodiny. Mnoho plemen má vysokou potřebu pohybu, rádi běhají a mohou být velmi hluční. Pokud se chystáte na dlouhý výlet, někteří psi se nemusí cítit dobře zavření celý den v autě nebo boudě.

    Proto bychom vám doporučili, abyste se na výlet se štěnětem nevydávali. Štěňata jsou stále velmi živá, hravá a mohou vyžadovat příliš mnoho pozornosti, což by mohlo ztížit vaši jízdu a zvýšit riziko nehod.

    Dále je důležité zvážit velikost psa. Je lepší vyrazit na dobrodružství s menším, krátkosrstým psem, protože se tak vyhnete mnoha nepříjemnostem. Dlouhosrstá zvířata mohou být náročnější na údržbu a vyžadují více péče.

    Psi jako mops, anglický buldoček nebo baset mohou být vynikajícími společníky na cestách. Dobře snášejí uzavření, nejsou příliš pohybliví, mají vhodnou velikost a jsou velmi milí a přátelští.

    Hygiena se psem v kamionu

    Samozřejmě, pokud cestujete se psem, je důležité věnovat zvýšenou pozornost čištění kabiny. S tím vám mohou pomoci různé praktické pomůcky, které vám ulehčí údržbu interiéru auta. Připravili jsme pro vás několik užitečných produktů:

    Pořiďte si kanistr s kohoutkem, který je k dispozici v různých velikostech a dokonce i s dávkovačem mýdla pro častější mytí rukou a zalévání. Doma nezapomínejte ani na nezbytné věci pro vašeho mazlíčka: jeho obvyklou misku, pelíšek a hračky, které mu zpříjemní cestu.

    Dokonce se vyplatí opatřit mu i deodorant. Produkt SONAX SMOKE-EX odstraňuje nepříjemné pachy, takže ho můžete nastříkat na čalounění a potahy sedadel. Náš další výrobek, SONAX XTREME Čistič interiéru vozu, šetrně, ale účinně odstraňuje odolné skvrny z čalounění interiéru a díky svému účinnému složení navíc vytváří příjemnou vůni.


    Prohlédněte si naši nabídku, kde najdete nespočet dalších produktů, které vám zpříjemní dlouhou společnou cestu v autě.

    Jaké jsou výhody cestování se psem jako řidič kamionu?

    Pokud vás odrazuje myšlenka, že se při cestování se psem budete muset více uklízet než obvykle, zamyslete se nad výhodami společného cestování! Místo toho, abyste celý den seděli sami v autě, budete mít společnost, se kterou si můžete povídat, i když váš mazlíček nebude odpovídat slovně. Během jízdy budete pravděpodobně řídit pozorněji, protože budete mít dalšího spolucestujícího, o kterého se budete muset starat, což vás učiní ostražitějšími.

    Existují také důkazy, že pobyt ve společnosti zvířat snižuje stres. Pokud vás na silnici rozčílí ostatní řidiči, stačí pohladit svého chlupatého společníka a budete se cítit klidněji. Mít svého domácího mazlíčka s sebou také snižuje pocity osamělosti.

    Na druhou stranu je to skvělá příležitost k tomu, abyste se se svým psem lépe seznámili: vezměte ho na procházku, zacvičte si s ním a hrajte si s ním během přestávky. Během této doby se můžete také setkat s dalšími lidmi, kteří mají rádi psy, což může vést k novým přátelstvím a užitečným vztahům.

    Z bezpečnostních a hygienických důvodů je důležité mít při vycházkách se psem vždy u sebe náhubek a sáček na výkaly a samozřejmě mít psa vždy na vodítku.

    Je zásadní si uvědomit, že nikdy nenechávejte svého mazlíčka samotného v uzavřeném vozidle, zejména ne na horkém slunci. Vezměte ho s sebou vždy, když jdete na procházku. Toto opatření je klíčové pro zajištění bezpečí a pohody vašeho psa.

    Pes může chránit i vás: Pokud máte ostražitého psa, dokonale doplňuje vaši fyzickou ochranu tím, že dohlíží na vás a váš náklad nad rámec standardních zabezpečení, jako jsou visací zámky, zámek kabiny nebo prostředky proti krádeži paliva. Pokud máte chuť cestovat se psem, neváhejte! Buďte co nejlépe připraveni, pořiďte si veškerou potřebnou výbavu, abyste se vyhnuli problémům! Čeká vás opravdu vzrušující dobrodružství, a zároveň získáte mnoho tím, že budete mít svého domácího mazlíčka s sebou.